The pianist

Hallå där, jag har tänkt på att jag vill starta en blogg om alla möjliga serier jag ser och filmer med! Nu för tiden är det många serier. Jag tänker att jag recenserar dessa utifrån mina egna åsikter. Jag kan säga nu med en gång att jag har inte någon akademisk utbildning inom film och teater eller något sånt. Jag är bara en hobbytittare, jag tycker om att titta på serier och filmer och jag pratar gärna med andra om detta.

Min favorit film? Pianisten, det är en vacker berättelse och en mycket gripande skådespeleri med Adrien Brody i huvudrollen som spelar den berömda och virtuose polske pianisten Wladyslaw Szpilman som lever i Warszawa när nazisterna i Europa håller på tar över kontinenten, det vill säga att detta utspelar sig under andra världskriget. Herr Szpilman är jude och hela filmen handlar om hur kan lyckas fly undan nazisterna i ett krisdrabbad Warszawa. Inte nog med att den fantastiske Adrien Brody gör en av sina absolut bästa roller i den här filmen, så är musiken i filmen komponerad av min absolut favorit kompositör, Frédéric Chopin. Frédéric Chopin levde under 1800-talet, han är född i Polen men dog i Frankrike i mitten av 1800-talet. Hans musik är fångande, väcker känslor och är oerhörd vacker. Så den här filmen för mig har allt! Här är ett filmklipp av min favorit scen där Szpilman blir påkommen av en nazist general. Det här är en scen jag personligen gillar extra mycket, dels är musiken oerhörd vacker men hela känslan som skapas i den där byggnaden, de gråa färgerna som, den hotfulla nazisten som hittar den virtuose pianisten och man tänker: nej nej nej, nu kommer han skjuta honom men vad händer näst? Ju han ber Mr. Szpilman spela och vad spelar han om inte Chopins Nocturne i C Sharp Minor. Helt enkelt oslagbart!!

Ja, det är en film som jag verkligen rekommenderar om inte ni har sett den. Ta vara på er permittering och passa på se en riktig bra film som bland annat har vunnit Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes, hela tre Oscars och British Academy Film Awards.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *